Velkommen til Nordiske Sommernetter 2002
Nordiske Sommernetter startet beskjedent som visefestival i 1996 med Ivar Bøksle som leder. Fra 2000 ble Andreas Sønning kunstnerisk ansvarlig. Ivar Bøksle er med i kunstnerisk råd og Bentein Baardson vil også være med på enkelte prosjekter fremover. Fra 2002 overtok Kjell Rune Nakkestad som administrativ koordinater etter Astrid Giskegjerde (Sponsoroperatørene), godt hjulpet av Egon Vik fra Axon.

Hvorfor Nordiske Sommernetter?
Begrepet "nordiske" er en ambisjon vi har ønsket å utvikle etter hvert som kapasiteten har tillatt det. Både innen kystkultur, klassisk og jazz/etno finnes det spennende miljø innen det nordiske felleskap. I år har vi et gjennombrudd for det nordiske med støtte av NOMUS som forvalter Nordisk Ministerråds Kulturfond. Det blir en spennende vise- og kystkulturkonsert i Kråkevika i Lindesnes, også støttet spesielt av Lindesnes kommune. Begrepet "sommernetter" skal vi følge opp. I tillegg skal vi, etter sterk oppfordring fra Lauget, gi noen tilbud også gjennom de mørke årstidene og har et program ferdig til 1.november. Lauget er det økonomiske fundamentet i Nordiske Sommernetter og består av bedrifter på Sørlandet.

Nordiske Sommernetter brukes som et skoleeksempel for samarbeid mellom kultur, myndigheter og næring. Både Vest-Agder Fylke og Kristiansand kommune har vært viktige fødselshjelpere. Både kultur- og næringsetatene har bidratt ut fra en helhetstenkning om hva en slik festival kan bety. Profilerte kulturarrangementer på høyt profesjonelt nivå er sterkt profilskapende for regionen. Det gir "livskvalitet, identitet, trivsel og samhørighet" og gjør området til et attraktivt sted å bo og besøke, - for å bruke politiske termer.

At en slik festival eller konsertserie ikke gjør seg selv, har mange ildsjeler fått erfare. Organiseringen, med et sterkt og ansvarsbevisst laug, kjennetegner vår satsing og er hemmeligheten bak det vi har greid å få til så langt. Laugsmedlemmene viser entusiasme for å gjøre det mulig for offentlig publikum i Agderfylkene å få dette kunstneriske tilbudet. Det er et eksempel på samfunnsansvar som blir verdsatt. Det interessante er at lauget primært forsvarer engasjementet forretningsmessig. Gjennom samarbeid mellom store og mindre selskaper kan vi skape tilbud til ansatte, samarbeidspartnere og kunder som ellers bare de aller største selskapene kan makte. Medlemmene kobles til verdier fra kulturlivet og bygger andre typer menneskelige relasjoner enn de daglige og kanskje mer pragmatiske situasjoner tillater. I tillegg fremhever medlemmene at målsettingen er å bygge relasjoner også innen lauget. Næringssjefen i Vest-Agder fylke har vært en viktig støtte. og har sett dette som et skoleeksempel på kulturbasert næringsutvikling.

Vi har tro på næringsbasert kulturutvikling som gir synergieffekter for både kultur- og næringsliv.

Hilsen
Kunstnerisk leder Andreas Sønning
sonning@online.no
Administrativ koordinator Kjell Rune Nakkestad
krn@krncoaching.no
Tilbake